Juf haalt en brengt de kleuters met de DAF

Na de verordening op het kleuteronderwijs in 1918 kwamen in het hele land gemeentelijke bewaarscholen. Op 1 september 1942 kreeg Nederland de achtjarige leerplicht. De kinderen kwamen in hun zevende levensjaar op school. Voordat de kinderen naar de lagere school gingen konden ze terecht op de school voor voorbereidend lager onderwijs, de kleuterschool.
De Centrale Vereniging voor de Opbouw van Drenthe  zorgde na 1945 voor een Fröbelopleiding en verleende subsidie voor nieuwbouw en exploitatie van kleuterscholen in (kleine) Drentse plaatsen. De schooltjes stonden onder toezicht van een schoolbestuur uit het dorp.
De Wet op het Kleuteronderwijs in 1955 bevorderde de groei van ongeveer 150 kleuterscholen in Drenthe.
 
In Dalerveen is dan nog geen kleuterschool, maar in 1962 heeft de Stichting Streekbelang het voor elkaar en wordt de kleuterschool aan het Hakenbos geopend.
De kinderen wonen allemaal in de wijde omtrek van de school en het valt niet mee om alle ouders te overtuigen hun kleuters naar school te brengen.
Het bestuur van Stichting Streekbelang heeft de oplossing: "We halen de kinderen op".
Er wordt een DAF aangeschaft en deze wordt door carrosseriefabriek Berwi N.V. Winschoten omgebouwd tot een veilig vervoersmiddel voor 11 kinderen. De juf is de chauffeur. Achter in de wagen zijn twee banken , waarop vijf kinderen zitten. De elfde mag naast juf. er wordt al snel een roulatiesysteem ingevoerd omdat dit toch wel een hele bijzondere plek is.
‘s Morgens rijdt juf Sanders langs een aantal verzamelpunten waarna de eerste “lading”' bij de school wordt afgeleverd. Daarna volgt een tweede rit . Tegen twaalf uur worden de leerlingen ook weer in etappes thuis gebracht. ‘s Middags herhaalt zich dat, zodat juffrouw Sanders elke dag zo'n slordige 80 km aflegt om de kinderen op school te krijgen en na schooltijd weer veilig thuis.
 
Dat “Hakenbos" er is, is in de eerste plaats te danken aan de Stichting Streekbelangen, maar niet minder ook aan, Juf" Sanders. Zonder haar enthousiasme zou dit niet mogelijk zijn geweest.
 
In 1985 als de kleuterschool en de lagere school samengaan in basisschool Stidalschool wordt het schooltje aan het Hakenbos afgebroken.
 
 
 
 
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb